Контакти
Към блога

Старо или ново строителство във Варна?

Старо или ново строителство във Варна? - Галерия Варна
Galeria Varna 15 ян. 2024

Старо или ново строителство във Варна?

Изборът между старо или ново строителство във Варна е изцяло във ваши ръце. Морската столица предлага модерни енергийно ефективни новопостроени комплекси, стари тухлени или архитектурни решения в историческите квартали. Ще ви помогнем да се ориентирате по-лесно в основните предимства и недостатъци при покупката на ново жилище. 

Добрите стари панелки 

Може би, повечето от вас отписват тези сгради от близкото минало, но за други те идеалната опция за живеене. Нека разгледаме техните предимства:

 • Функционално разпределение на помещенията. Едно от ключовите предимства на панелните жилища е доброто разпределение на пространството. Спални и кухня са често с добри размери, а отсъствието на скосени тавани и на преходни стаи правят тези апартаменти привлекателни за мнозина. 
 • Достъпна цена. Отличавайки се с далеч по-ниска стойност в сравнение с тухлените апартаменти, панелните сгради предоставят възможност за стилно и удобно жилище при значително по-малък финансов разход за закупуване. Важно е да се отбележи, че при старите строежи преди 1991 г. цената на имота се определя по квадратен метър жилищна площ, като не включва ненужни пространства като мазета, тавани и цялата площ на терасите – фактори, които често са включени в общата цена при нови жилища.
 • Общи части с малка квадратура. Предимството на по-нисък процент общи части при панелните жилища допринася за по-ефективното използване на пространството. Този фактор означава, че купувачите не трябва да плащат за площ, която не използват, като например тавани.
 • Изградена инфраструктура. Отличната инфрастурктура около панелните жилища във Варна е изградена преди десетилетия. Канализацията и улиците вече са функциониращи, а разнообразието от зелени площи в пространствата между блоковете създават приятна среда за живеене. Същевременно, старите квартали разполагат с разработена мрежа от градски транспорт, детски градини и училища, което добавя комфорт и удобство за живущите. 
 • Данъци с по-ниска стойност. Една от най-често пренебрегваните предимства на панелните сгради е свързана с по-ниската данъчна оценка. Въпреки че купувачите рядко се вглеждат в този аспект, разликата в данъчната оценка между панелните и новите жилища може да представлява съществен икономически стимул. По-ниските данъци са финансова облага за собствениците и съответно се отразяват на цялостната икономическа атрактивност на панелните имоти. В същото време, изгодната цена на панелните жилища ги прави конкурентноспособни на пазара. Техните по-ниски цени в сравнение с тухлени сгради отпреди 1991 г. могат да представляват значителна икономия за потенциални купувачи. 

Другата страна на сделката – недостатъците на панелните жилища

 • Некачествено строителство. Една от основните критики, отправяни към панелното строителство, е свързана с лошото качество при изграждането на множество обекти. Често срещана ситуация е свързването на панелните сгради с неопитни работници без достатъчна подготовка. Резултатът е изкривени или дори напукани стени, което оставя впечатление за слаба издръжливост и естетика на построените обекти.
 • Предизвикателство за отоплението. Панелните жилища носят ниска енергийна ефективност, което може да води до значителни разходи за отопление, особено през студените месеци. Панелите и старата дограма често предизвикват загуба на топлината, създавайки неудобства на живущите. Въпреки това, в последните години се наблюдава тенденция към саниране на множество блокове, което улеснява усещането за комфорт в тези жилища.
 • Шумът като недостатък. Друг проблем, който често се посочва от живущите в панелни сгради, е лошата звукоизолация. Липсата на ефективни звукоизолационни материали може да доведе до сериозни нарушения на вашето усещане за спокойствие.
 • Пречка при финансиране. Ако разгледате възможността за покупка на панелно жилище с ипотечен кредит, трябва да знаете, че често банките предоставят по-малък процент кредит от стойността на имота в сравнение с новостроените обекти. Това може да създаде допълнителни финансови предизвикателства за бъдещите собственици.
 • Намаляваща стойност. Счита се, че експлоатационната годност на панелите постепенно намалява с времето, което може да окаже влияние и върху тяхната цена. Този аспект може да представлява предизвикателство при бъдеща продажба на имота, тъй като се предполага, че стойността му може да спадне с течение на времето.
 • Инвестиция в ремонтни дейности. Панелните жилища обикновено изискват по-големи инвестиции в ремонти. Въпреки че всичко зависи от състоянието на имота и желанието на новите собственици за промяна, 

Старите тухлени жилища: Изпъкващи качества и потенциални недостатъци

Предимствата на на жилищата от стара тухла

Съчетание от локация и удобства. Жилищата тип „стара тухла“ привличат с отлично местоположение, обикновено разположени в централни райони с лесен достъп до транспорт, учебни заведения и магазини. Това предимство прави тези имоти особено атрактивни за търсещите комбинация от удобства и добра локация.

Простор и светлина. Един от ключовите предимства на старите тухлени жилища е просторът, който те предлагат. Големите стаи и високите тавани създават усещане за комфорт и допълнителна естетика, които могат да липсват при новите жилища.

Отлична звукоизолация. Стените от тухла обикновено са а дебелина около 60 см и предоставят отлична изолация, осигурявайки прохладни лета и топли зими в апартамента. Освен това, те спомагат и за звукоизолацията, осигурявайки тишината и комфорта в жилището.

Добри съседи. Живущите в старите тухлени жилища обикновено са хора в напреднала възраст, които водят спокоен начин на живот. Това осигурява спокойствие и тишина, която всеки търси.

Зелено пространство в двора. Повечето тухлени жилища от близкото минало разполагат с вътрешни дворове, които предоставят зеленина и спокойствие дори в сърцето на града. Тези вътрешни оазиси са невероятно предимство за живеещите.

Негативните страни на жилищата от стара тухла

 • Пригответе се за висока цена. Недвижимите имоти от стара тухла често са асоциирани с по-високи цени, особено ако са разположени в желани централни райони. Изгодни предложения се появяват рядко, като купувачите трябва да бъдат бързи в действията си, преди друг да ги изпревари.
 • Разходи за ремонти. Старите тухлени жилища могат да изискват по-сериозни и неотложни ремонтни дейности. Бъдещите собственици трябва да бъдат внимателни при огледите, като проверят състоянието на електрическите системи, покрива и други важни елементи.
 • Паркирането като потенциален проблем. Локацията на старите тухлени жилища често води до затруднения с паркирането. Строени в период, когато броят на колите е бил по-малък, тези сгради обикновено предоставят ограничени паркоместа и гаражи.
 • Възможни проблеми с общите части. Собствениците на стари тухлени имоти често се оплакват от неподдържани общи части на сградата. Взаимоотношенията със съседите могат да се окажат трудни, особено при организиране на ремонтни дейности.
 • Сгради без асансьор. Тази липса може да бъде особено предизвикателство при пренасяне на мебели или детска количка. Повечето от тези сгради са без асансьор, защото не са строени като високи сгради.

Инвестиране в бъдещето: Ново строителство – предимства и възможни подводни камъни

Големите предимства на новото строителство

 • Иновации и издръжливост. Брокерите и строителите обещават висококачествени материали и иновативни технологии в новите сгради. Въпреки това, вниманието към реалната изградена структура е от съществено значение, тъй като не винаги обещанията отговарят на реалността.
 • Нарастваща стойност на имота във времето. Новото строителство обичайно е свързано със стабилна инвестиция, тъй като пазарът на недвижими имоти оценява качествено построени сгради. Това представлява гаранция за спокоен живот и възможност от печалба при бъдеща продажба.
 • Без неотложни ремонти. В новопостроените сгради основните ремонтни дейности често са вече извършени, намалявайки разходите и усилията за бъдещи подобрения. Обновяването с нови мебели и свежи цветове става по-лесно и по-достъпно.
 • Енергийно ефективни сгради. При качествено ново строителство, високата енергийна ефективност гарантира ниски разходи за отопление и поддържане на приятна температура през цялата година.
 • Съвременен дизайн и поддържани общи части. Сградите от ново строителство се отличават с модерен дизайн и поддържани общи части, създавайки привлекателна визия и комфортно обитаеми пространства.
 • Спокойствие с гаранцията. Строителните компании обикновено предоставят гаранции, които покриват възможни дефекти след завършването на проекта. Това предоставя допълнително усещане за сигурност и качество.

Слабите места на новото строителство

 • Невъзможна цена. Често новопостроените имоти идват с по-висока цена, което може да бъде предизвикателство за потенциалните купувачи. Цената на квадратен метър може да бъде значително по-голяма от тази при старите сгради.
 • Нереална квадратура. След 1991 г., новите сгради включват в квадратурата на апартамента и прилежащите общи части и тераси. Това може да доведе до измамна голяма квадратура и високи разходи за купувачите.
 • Липса на практичност в помещенията. С опита да пестят материали и да увеличат печалбата, някои строители създават апартаменти с неподходящи размери на стаите и ниски тавани.
 • Неизградена инфраструктура. Сградите в нови квартали обикновено се сблъскват с липса на нужната инфраструктура, които предстоят да бъдат изградени.

Въпреки тези предизвикателства, изборът между старо и ново строителство зависи от индивидуалните предпочитания и нужди на купувача. Вашият брокер на недвижими имоти може да помогне в този процес, предоставяйки необходимата информация и съдействие.

Разгледайте нашите свободни имоти

Етаж Вход Тип Под тип ЧП ОЧ ОП Цена Статус
Б-24 - Апартамент - Двустаен
Б-24
6
Б
Апартамент
Двустаен
56,19
12,63
68,82
108 000 €
Свободен
Г-68
-1
Г
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
А-6
-2
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
В-95
-1
В
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
В-96
-1
В
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
А-1
-2
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
А-2
-2
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Г-78
-1
Г
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
Г-66
-1
Г
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
В-63
-1
В
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
Б-14
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Г-56
-1
Г
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
Г-57
-1
Г
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
Б-45
-1
Б
Паркомясто
Закрито
19,25
-
35,06
14 000 €
Свободен
А-28
-1
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
А-29
-1
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
14 000 €
Свободен
1
1
-
Склад
Склад
5,02
0,76
5,78
-
Свободен
1
1
-
Гараж велосипеди
Гараж велосипеди
65,77
5,31
71,08
-
Свободен
8
1
-
Гараж
Гараж
33,09
2,67
35,76
32 000 €
Свободен
А-4
-2
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Б-13
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
25 - Апартамент - Тристаен
25
8
-
Апартамент
Тристаен
48.90
12.00
60.90
90 000 €
Свободен
Б-36
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
А-51 - Апартамент - Двустаен
А-51
8
А
Апартамент
Двустаен
64,96
13,75
78,71
90 000 €
Свободен
7
1
-
Магазин
Магазин
107,30
9,85
117,15
234 300 €
Свободен
4
1
-
Магазин
Магазин
89,10
8,18
97,28
194 560 €
Свободен
6
1
-
Магазин
Магазин
113,55
10,42
123,97
247 940 €
Свободен
А-2 - Офис -
А-2
1
А
Офис
Офис
39,50
8,62
48,12
57 600 €
Свободен
Б-39
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Б-40
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Б-37
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
А-17
-2
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Б-38
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Б-28
-2
Б
Паркомясто
Закрито
19,25
-
35,06
13 000 €
Свободен
Б-31
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
А-18
-2
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Б-20
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Б-21
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
Б-23
-2
Б
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
А-15
-2
А
Паркомясто
Закрито
13,75
-
25,05
13 000 €
Свободен
10
1
-
Гараж
Гараж
23,70
1,91
25,61
32 000 €
Свободен

Подобни новини

Еко-домовете: Бъдещето на жилищното строителство

В свят, където изменението на климата и опазването на околната среда са от съществено значение, еко-домовете стават все по-популярни като ключова тенденция в строителството. Тези иновативни жилища се проектират с оглед на минималния им отпечатък върху природата и...

28 февруари 2024

Най-честите грешки при покупка на имот

Често търсещите имот правят грешки, които могат да окажат сериозно влияние върху тяхната финансова стабилност и жизнен комфорт. В тази статия ще се фокусираме върху една от най-съществените стъпки в живота ни - покупката на имот. Ще разгледаме...

19 февруари 2024

От визия към реалност: Как Галерия Варна преобразява вашите идеи в уникални пространства

Когато става въпрос за създаването на вашето мечтано жилище, изборът на правилния партньор е от решаващо значение. В света на архитектурата и строителството, Галерия Варна се нарежда като една от водещите фирми, които предлагат комплексни услуги, отговарящи на...

15 февруари 2024
+359 899 004 363 galeriavarna@gmail.com гр. Варна, бул. "Република" 131, ет. 3, оф. 20
Търсене на имот:
41 имота в
продажба